Zlatej důl

18. 11. 2014 7:50:17
Už pár měsíců znovu pročítám diskuze o pěstounství a setkávám se se dvěma naprosto protichůdnými tábory. S představou laiků, jak je ta práce pěstounů vlastně jen příjemným a bezpracným, případně nezaslouženým, přivýdělkem či výdělkem a se skutečným světem pěstounů.

Pominu pocitové záležitosti - jestli máme nebo nemáme děti rádi, jaké děti se vlastně ocitají v ústavní péči a tudíž následně v pěstounských rodinách. Kdo z vás si myslí, že v ústavech jsou z 90% andílci s IQ genia, bez genetické, zdravotní nebo vývojové zátěže, nechť zvedne ruku, prosím.

Vezmu tedy do ruky kalkulačku - virtuálně mzdovou a můžeme začít.

Mluvíme o čisté mzdě bez odpočtu za děti.

Jste pěstoun - amatér? - tedy máte děti v trvalé péči?

Máte doma jedno dítě? - pak vám náleží odměna 7 052,- při dvou dětech 10 335,- a při třech 15 850,- (nebo v případě, že je dítko těžce tělesně postižené)

Chodíte při péči o děti také do zaměstnání? pak musí být vaše odměna zkrácena o daně - jedno dítě 5500,-, dvě děti - 8265,-, tři děti 13 780,-

Zvlášť tahle kategorie pěstounů je hodna závisti - odměna pěstouna by vám měla nahradit výpadky mzdy v zaměstnání při nemoci dítěte, návštěvě odborných vyšetření, soudů a dalších spolupracujících institucí...

Dostanete také příspěvek na pořízení vybavení pro přijaté dítě - ten se liší podle věku a měli byste za něj pořídit např. postýlku, kočárek, lůžkoviny, oblečení.... nevím, jestli se to někomu za 8000,- podařilo.

Jste pěstoun profesionál?

pak stát předpokládá, že nebudete chodit do zaměstnání a náleží vám každý měsíc odměna ve výši 15 850,- ať už doma nějaké to dítko právě máte, nebo na něj čekáte.

Ale pozor - z tohoto platu mu pořídíte i všechno, co potřebuje, protože příspěvek na výbavu vám nenáleží.

Máte sice nahlášeno, že chcete věkovou kategorii 0-3 roky, ale to je velký rozptyl v potřebách. A nedej úřad, že to někdo na úřadě nerespektuje a místo školáka vám oznámí, že pozítří dostanete batole.

---------

Oběma kategoriím patří také úhrada potřeb dítěte v PP - tedy to, co dítě spotřebuje, ztratí, rozdá... jsou to duše nevinné, obvykle trvá dlouho, než pochopí, že hodinky nerostou na stromě, že bačkory by mohly nosit ty stejné aspoň měsíc a brýle nejsou určeny k zapalování trávy dle vzoru Julese Verna.

----------

Často se ozývá argument, že pěstouni to mají dělat z lásky - no nevím. Ať jsou to pěstouni trvalí, či přechodní (slovo profesionální buď patří všem nebo nikomu - profesní obor pěstoun neznám), suplují či, chcete-li, převzali na sebe úlohu státu místo některého ústavního zařízení. Od kojeneckého ústavu až po ústavy sociální péče s postiženými dětmi. Často spojují sourozenecké skupiny, které jsou díky osudu a legislativě rozmístěny v několika zařízeních.

Jsou vším od vychovatele po uklizečku, kuchařku, zdravotníka. 24 hodin denně, 365 dnů v roce. Pěstounské rodiny žijí ve svých domácnostech, dávají k dispozici své domy, byty a jejich vybavení, stát nijak nepřispívá na opravy nebo rekonstrukce.

Ještě musíte i s partnerem absolvovat každý rok 24 hodin školení - na které si on bere dovolenou a vy připlatíte pobyt svým vlastním dětem, které nejsou v pěstounské péči. Doma zůstal jenom pes, křeček a rybičky - snad to přežijí. Manžel po pátečním večeru vyčítavě hledí do sklenky minerálky, oželí zápas svého FC Horní-Dolní, připomene vám, že jste chtěli ještě do Vánoc vymalovat kuchyň... (on charitativní údržbář to pro vás všechny udělá rád a za hubičku - vaši). A taky, že jako každý druhý měsíc čekáte kontrolu z úřadu, že návštěva babičky malé Miriam se nesmí křížit s návštěvou jejího otce a ani jeden by neměl potkat její matku.... jakož ani otce jejího bratra (no chvíli mu trvalo, než v tom propletenci zjistil, kdo je kdo - a kdo vám to vlastně sedí na zahradě).

(a teď se prosím vraťte k částkám odměn :) )

Děti v ústavech nás stojí cca 4x víc, než ty, které jsou v pěstounských rodinách.

Tvrdit, že pěstoun je pěstounem pro peníze může jen ten, kdo to nikdy nezkusil.

Tímto děkuju všem, kteří vrací dětem dětství!

----------

Drobný dovětek - dodatečně - sama pěstounem nejsem, ale znala jsem a znám hodně pěstounských rodin. Mají moji hlubokou úctu a obdiv.

Autor: Šárka Jindrová | úterý 18.11.2014 7:50 | karma článku: 10.80 | přečteno: 373x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 112 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.43 | Přečteno: 254 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 145 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 915
Člověk, který chce žít nejlépe jak umí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...