Zlatej důl

Už pár měsíců znovu pročítám diskuze o pěstounství a setkávám se se dvěma naprosto protichůdnými tábory. S představou laiků, jak je ta práce pěstounů vlastně jen příjemným a bezpracným, případně nezaslouženým, přivýdělkem či výdělkem a se skutečným světem pěstounů.

Pominu pocitové záležitosti - jestli máme nebo nemáme děti rádi, jaké děti se vlastně ocitají v ústavní péči a tudíž následně v pěstounských rodinách. Kdo z vás si myslí, že v ústavech jsou z 90% andílci s IQ genia, bez genetické, zdravotní nebo vývojové zátěže, nechť zvedne ruku, prosím.

Vezmu tedy do ruky kalkulačku - virtuálně mzdovou a můžeme začít.

Mluvíme o čisté mzdě bez odpočtu za děti.

Jste pěstoun - amatér? - tedy máte děti v trvalé péči?

Máte doma jedno dítě? - pak vám náleží odměna 7 052,- při dvou dětech 10 335,- a při třech 15 850,- (nebo v případě, že je dítko těžce tělesně postižené)

Chodíte při péči o děti také do zaměstnání? pak musí být vaše odměna zkrácena o daně - jedno dítě 5500,-, dvě děti - 8265,-, tři děti 13 780,-

Zvlášť tahle kategorie pěstounů je hodna závisti - odměna pěstouna by vám měla nahradit výpadky mzdy v zaměstnání při nemoci dítěte, návštěvě odborných vyšetření, soudů a dalších spolupracujících institucí...

Dostanete také příspěvek na pořízení vybavení pro přijaté dítě - ten se liší podle věku a měli byste za něj pořídit např. postýlku, kočárek, lůžkoviny, oblečení.... nevím, jestli se to někomu za 8000,- podařilo.

Jste pěstoun profesionál?

pak stát předpokládá, že nebudete chodit do zaměstnání a náleží vám každý měsíc odměna ve výši 15 850,- ať už doma nějaké to dítko právě máte, nebo na něj čekáte.

Ale pozor - z tohoto platu mu pořídíte i všechno, co potřebuje, protože příspěvek na výbavu vám nenáleží.

Máte sice nahlášeno, že chcete věkovou kategorii 0-3 roky, ale to je velký rozptyl v potřebách. A nedej úřad, že to někdo na úřadě nerespektuje a místo školáka vám oznámí, že pozítří dostanete batole.

---------

Oběma kategoriím patří také úhrada potřeb dítěte v PP - tedy to, co dítě spotřebuje, ztratí, rozdá... jsou to duše nevinné, obvykle trvá dlouho, než pochopí, že hodinky nerostou na stromě, že bačkory by mohly nosit ty stejné aspoň měsíc a brýle nejsou určeny k zapalování trávy dle vzoru Julese Verna.

----------

Často se ozývá argument, že pěstouni to mají dělat z lásky - no nevím. Ať jsou to pěstouni trvalí, či přechodní (slovo profesionální buď patří všem nebo nikomu - profesní obor pěstoun neznám), suplují či, chcete-li, převzali na sebe úlohu státu místo některého ústavního zařízení. Od kojeneckého ústavu až po ústavy sociální péče s postiženými dětmi. Často spojují sourozenecké skupiny, které jsou díky osudu a legislativě rozmístěny v několika zařízeních.

Jsou vším od vychovatele po uklizečku, kuchařku, zdravotníka. 24 hodin denně, 365 dnů v roce. Pěstounské rodiny žijí ve svých domácnostech, dávají k dispozici své domy, byty a jejich vybavení, stát nijak nepřispívá na opravy nebo rekonstrukce.

Ještě musíte i s partnerem absolvovat každý rok 24 hodin školení - na které si on bere dovolenou a vy připlatíte pobyt svým vlastním dětem, které nejsou v pěstounské péči. Doma zůstal jenom pes, křeček a rybičky - snad to přežijí. Manžel po pátečním večeru vyčítavě hledí do sklenky minerálky, oželí zápas svého FC Horní-Dolní, připomene vám, že jste chtěli ještě do Vánoc vymalovat kuchyň... (on charitativní údržbář to pro vás všechny udělá rád a za hubičku - vaši). A taky, že jako každý druhý měsíc čekáte kontrolu z úřadu, že návštěva babičky malé Miriam se nesmí křížit s návštěvou jejího otce a ani jeden by neměl potkat její matku.... jakož ani otce jejího bratra (no chvíli mu trvalo, než v tom propletenci zjistil, kdo je kdo - a kdo vám to vlastně sedí na zahradě).

Přidejte jogurtovou směs a pomalu vařte na nízký stupeň.

(a teď se prosím vraťte k částkám odměn :) )

Děti v ústavech nás stojí cca 4x víc, než ty, které jsou v pěstounských rodinách.

Tvrdit, že pěstoun je pěstounem pro peníze může jen ten, kdo to nikdy nezkusil.

Tímto děkuju všem, kteří vrací dětem dětství!

----------

Drobný dovětek - dodatečně - sama pěstounem nejsem, ale znala jsem a znám hodně pěstounských rodin. Mají moji hlubokou úctu a obdiv.

Autor: Šárka Jindrová | úterý 18.11.2014 7:50 | karma článku: 10,80 | přečteno: 373x
  • Další články autora

Šárka Jindrová

Přijmu chůvu

9.5.2017 v 22:05 | Karma: 16,35

Šárka Jindrová

Dnes tu, státe, nejsme

20.3.2017 v 19:00 | Karma: 26,91

Šárka Jindrová

Klokánek s děravou kapsou

30.7.2015 v 15:24 | Karma: 17,93

Šárka Jindrová

Veřejný prostor

28.7.2015 v 17:03 | Karma: 6,34

Šárka Jindrová

Uprchlík do každé rodiny

15.6.2015 v 14:08 | Karma: 38,87

Šárka Jindrová

Stát to vzdal už dávno

26.11.2014 v 7:44 | Karma: 18,35

Šárka Jindrová

Výchova chválou

15.11.2014 v 7:36 | Karma: 16,39
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 915x
Člověk, který chce žít nejlépe jak umí.

Seznam rubrik