Klokánek s děravou kapsou

Opět je prostor medií plný emocí, příměrů a vydírání pod bojovou zástavou s Klokánkem. Pokusím se opřít o to, co uvádí samotný FOD a paní Vodičková.

Sama Marie Vodičková uvádí, že Fond ohrožených dětí měsíčně vydává na mzdy 6 milionů. Z tohoto faktu a poměrně známé dlužné částky na sociálním pojištění (22 mil.) plyne, že ani za organizaci ani za zaměstnance nebylo uhrazeno sociální pojištění ZA CELKEM 8 MĚSÍCŮ. Předpokládám, že tohle zaměstnanci FOD netušili a možná dodnes neví, že jim narůstá i penále a dokonce nemají tuto dobu započtenou do odpracovaných let do důchodu.

Přidejme k tomu opět nepopíraný fakt, že organizace byla až tři měsíce ve zpoždění mezd jako takových - teta v Klokánku už má v mých očích svatozář.

Jen tyto dvě položky jsou tedy vyčíslitelným dluhem ve výši  40 mil. korun.

A jak je to tedy s dotací a tím, že se stát chová "macešsky"? Za rok 2014 poskytl na péči o 1200 dětí celkovou dotaci 119 mil. korun - tedy cca sto tisíc na jedno dítě v péči Klokánků (max. by mělo být dítko v Klokánku 6 měsíců).

Dalších 34 milionů dostal FOD jako jinou účelovou dotaci. Fond ohrožených dětí vykonává i velmi potřebnou terénní práci a zajištuje provoz azylových zařízení. To je hrazeno zjevně z této dotace a dárcovských příspěvků.

Ano, lze vyčítat státu, že lůžko je propláceno pouze, pokud je obsazeno "poprvé" - pokud dítko z tohoto prvního obsazení je dlouhodobě mimo Klokánek, a úřad - tedy stát - jej obsadí "podruhé" - za toto druhé obsazení už stát NIC neplatí. A tím ztrácejí Klokánky cca 13 milionů ročně, tedy cca desetinu státní dotace. Pokud vnímáte někde v podvědomí částku 26 mil., i o té je ve výroční zprávě zmínka - jako dluhu za DVA roky.

Dluhy, které dokázala organizace vygenerovat za stejné dva roky, ovšem tento skluz značně převyšují. Nátlak na to, abychom tyto dluhy opakovaně zaplatili my všichni (protože MY jsme STÁT), by mohl vést k tomu, že se i ostatní neziskové organizace začnou chovat nezodpovědně.

Dovolím si poznamenat, že ve srovnání vidíte jen ty částky, které jsou jmenovitě zmíněny ve výroční zprávě a v rozhovoru s Marií Vodičkovou, o ostatních závazcích by to byly pouhé spekulace.

Všem, kteří v Klokáncích pracují, stejně jako donátorům i všem, kdo na provoz Klokánků přispívají nepřímo, patří nezměrný dík.

Autor: Šárka Jindrová | čtvrtek 30.7.2015 15:24 | karma článku: 17,93 | přečteno: 1239x
  • Další články autora

Šárka Jindrová

Přijmu chůvu

9.5.2017 v 22:05 | Karma: 16,35

Šárka Jindrová

Dnes tu, státe, nejsme

20.3.2017 v 19:00 | Karma: 26,91

Šárka Jindrová

Veřejný prostor

28.7.2015 v 17:03 | Karma: 6,34