Šárka Jindrová

Dnes tu, státe, nejsme

20. 03. 2017 19:00:42
Klokánky a obdobné ústavy prý zvažují stávku - stát jim nechce přilepšit. Ale krom těchto zařízení jsou tu tisíce rodin, které dělají stejnou práci za mnohem méně.... a nemají si komu říct o dotaci. Pěstouni.

Jsme pěstouni,
staráme se o děti, o které se někdo jiný starat odmítl, odložil je - často ještě v době, kdy vypadaly jako krásná a zdravá miminka. Někdy jim ubližoval tak dlouho a tak moc, až si toho všimli jiní a děti odvedli do bezpečí, a tak se octly v našich rodinách a domovech.
Učíme je žít - každé ráno se probudit a USMÁT SE, říkat DOBRÉ RÁNO a DĚKUJU ... Každé ráno vstát, jít do školky, do školy, pomoct "mámě a tátovi", uklidit po sobě talíř a taky vědět, jak vypadají jejich skuteční rodiče, a že je nemůžou odsoudit za to, co bylo. Že svět není slzavý údolí, ale ani skleník bez starostí. A taky to, že když mají radost, máme ji spolu, když je něco trápí, mají za kým přijít a když přijde noční můra, je tu naše široká postel a teplá náruč.
Mnozí ví, že za to dostáváme nějaké peníze. Tak se na tu odměnu pojďme podívat spolu.
Ano, za zhruba polovinu té částky - cca 5 tisíc, dítko živíme, šatíme, obouváme, dáváme mu k dispozici teplo a světlo a všechno zařízení našich domovů, podporujeme jeho talent i zahlazujeme škody za rozbité a ztracené věci (to když je popadne smutek a vztek, který neumí ovládat a ani netuší, kde se vzal)
Za další podobnou částku (5500,- čistého) se staráme - každý den děláme průvodce, učitele, vychovatele, uklizečku, kuchařku, psychologa, kontaktní osobu pro úřady, policii a vůbec "holku pro všechno" a všem, kdo si vzpomenou, že jako pěstouni "musíme". A není toho málo. Krom toho by měla tahle odměna vyvážit ztrátu v zaměstnání, když jedete k soudu, vysvětlujete na policii, že rodiče vašeho dítka u vás vážně, ALE VÁŽNĚ, NEBYDLÍ. A taky dny, kdy je milovaný klučina nemocný a z vás je pro změnu na pár dní zdravotní sestřička. Pokud toho má váš zaměstnavatel právě tak dost, přijdete o práci a i odměna pěstouna se změní - dostanete závratných 8 tisíc hrubého, tedy 7250,- čistého. Ale protože to není ani minimální mzda, musíte si doplatit 405,- zdravotního pojištění (odečtěte si je prosím).
.....
Mohou pěstouni stávkovat? .... říct večer Honzíkovi "ne, pohádku ti dneska nepřečtu a nepohladím tě", nebo "úkol z matiky ti nebudu kontrolovat a na večeři a čistou košili zapomeň"?... ano, jsem dneska smutná, žes zlobil, a přesto tě nepřestanu mít ráda, neboj se .... ale DNESKA SE TO NEPOČÍTÁ?
....
Ne, máma opravdu nestávkuje!

Autor: Šárka Jindrová | karma: 26.91 | přečteno: 612 ×
Poslední články autora