Haute future, aneb špičková budoucnost

V posledních dnech žije (nejen) komunita postižených fotografií vozíčkářky, která se, ne poprvé a bohužel ne naposledy, svezla s Českými drahami ve služebním vagonu spolu s balíky a koly.

Bez veškerého komfortu jaký dopravce nabízí zdravému zákazníkovi jakým je wi-fi nebo občerstvení, teplo a ticho, zato za plné jízdné. České dráhy se ohrazují alternativou bezbariérové přepravy z konkrétního místa A do místa B - ovšem s přestupem. (ovšem ČD provozují i tratě bez jakékoliv alternativy)

Reakce veřejného, státem dotovaného přepravce nijak nepřekvapuje.

Co je naprosto zarážející jsou diskuze plné zášti, nenávisti a nepochopení. Jen pro ukázku jedna z nich v Lidových novinách.

Ten, kdo je závislý na společnosti, by měl mít soudnost a nechtít toho tolik....

Závislí na společnosti jsme prakticky všichni - jedni druhým platíme to, co aktuálně potřebujeme - a naprosto všichni se budeme rozčilovat nad rychlostí úředníků, čekací dobou u lékaře, nebo laxností policie. Všichni očekáváme, že naše dítě dostane místo ve školce, ve škole, že k požáru, či záplavě přijede pomoc.

Proč je tak "nestoudné" chtít po společnosti, aby to, co obnovuje ze společných zdrojů, obnovovala v bezbariérové variantě?  Budeme se donekonečna vymlouvat, že "nejde všechno najednou"? - ono už to trvá třetí dekádu, takže doba hájení už dávno uplynula. A prosím neuchylujme se k oblíbené písničce nadnárodních potravinářských výrobců, že je si to tak lidi "na východě" přejí. Neznám nikoho, kdo by s radostným výskotem šplhal na první schůdek vlaku ve výšce pasu, nebo spokojeně vystupoval ze supermoderního autobusu po téměř mlynářských schodech.
Víte kolik lidí by bylo najednou soběstačných?  Nejen ti vozíčkáři - ale už by nemusely poníženě žádat o pomoc maminky s kočárky, starší lidé, ba i ten sportovec  s ortézou, by ocenil hladký nástup do tramvaje.

Naše společnost je nemocná hloupostí - stavíme nové a nové budovy a stavíme je bez ostychu znovu a znovu s bariérami. Přitom pohodlný vstup a komfortní prostor by ocenili jistě všichni.

Pokusme se vnímat potřebu veřejného prostoru bez barier jako  věc příjemnou a samozřejmou  pro všechny. Každý z nás se zítra ráno může octnout mezi lidmi s omezením - a pokud bychom byli chytří, náš běžný život by se změnil co nejméně.

PS - Naprostým vítězem je ovšem názor vozíčkáře "sem taky vozíčkář a v hitláku jsem  jel xkrát a byl jsem rád".  JO - nechme si všechno líbit, nemysleme, nechtějme.... a ještě daň ze vzduchu a bude to kompletní.

Autor: Šárka Jindrová | pondělí 22.6.2015 20:33 | karma článku: 9,91 | přečteno: 314x
  • Další články autora

Šárka Jindrová

Přijmu chůvu

9.5.2017 v 22:05 | Karma: 16,35

Šárka Jindrová

Dnes tu, státe, nejsme

20.3.2017 v 19:00 | Karma: 26,91

Šárka Jindrová

Klokánek s děravou kapsou

30.7.2015 v 15:24 | Karma: 17,93

Šárka Jindrová

Veřejný prostor

28.7.2015 v 17:03 | Karma: 6,34