Šárka Jindrová

Veřejný prostor

28. 07. 2015 17:03:31
Společnost je od slova "spolu" - a tak trochu o tom, jak to někdy spolu drhne a někdy stačí opravdu málo.

Co si představíte, když se řekne "veřejný prostor"? park, náměstí, svoboda, ulice...? Jistě, to všechno je - tedy mělo by být - veřejné. Tedy přístupné všem. Za předpokladu, že se bude chovat "veřejně" - tedy pro všechny snesitelně. Ale co když se tak chováte, a přesto je pro vás veřejný prostor nedostupný? ... že to není možné? ... v Čechách, tam je všechno možný.

Když se narodíme

Ty tam jsou doby, kdy kočárky s dětmi stály před obchody - v létě, v zimě, za každého počasí a kolemjdoucí se na vás usmáli, podali vám prst nebo dudlík. Dnes většina obchodů chápe, že i maminka s kočárkem je zákazník. A u těch maličkých krámků to zas obvykle chápou maminky a přijdou raději s doprovodem nebo bez kočárku. Ale jsou tu veřejné prostory, které se s narozením dítěte stanou téměř nepřátelskými - zkuste chtít zajít na kávu nebo na oběd s přítelkyní. Pokud není letní sezóna a restaurace neprovozuje zahrádku, je to ve většině vstup do dračí sluje a kdyby personál a hosté mohli, objeví se vám pod nohama propast. A to máte stále ještě s sebou jen spokojeně spícího kojence.

Běda, když povyroste

Rodič s dítkem, které opustilo kočárek, je téměř ve výkonu trestu. Představa, že si občas spolu dojdete na zmrzlinu, na výstavu nebo dokonce na koncert, vzala rychle za své. Ještě, že jsou tu letní festivaly, automaty a lanová centra.

Nebojte se, každý trest jednou končí. JEN NE PRO KAŽDÉHO.

Nejste ani rodič, ani batole .... a přesto se váš veřejný prostor srazil do nepředstavitelně malých rozměrů.

Sedíte na vozíku

- nakoupit si v lepším případě můžete v obchodním centru

- na kávu si zajdete už jenom tam - protože restauratér na průchod mezi stoly nemyslel a předzahrádka je nejkrásnější půl metru nad úrovní ulice.

- bezbariérový přístup do vašeho divadla nebo koncertní síně pro architekta znamenal, že místo pro vás je na druhém konci sálu nejlépe za soustavou reprobeden nebo naopak metr pod forbínou - rozhodně si nezkoušejte koupit abonentku do lóže.

- kupodivu ani úřad, kde si vyřizujete speciální dávky pro postižené nezůstává pozadu. Je postaven na místě, kde i zdravý uprostřed léta má co dělat, aby udržel rovnováhu. Po lednové návštěvě vás budily noční můry ještě o Velikonocích.

V Čechách potřebujete asistenci prakticky kdykoliv, protože vaše touha po samostatnosti téměř jistě narazí na SCHOD. Taková malá a protivná věc to je.... ale jsou místa, kde i přes spoustu schodů jsou si obchody, restaurace i úřady ochotny poradit. Pravda, tu drobnou pomůcku vymyslel až vozíčkář - který byl původně úplně zdráv a je to daleko - až v Torontu.

Nezbývá, než doufat, že i tady budou úřady dělat svou práci tak, aby těch drobných otravných věcí bylo co nejméně a náš svět byl BEZVA - tedy vlastně BEZ BARiér.

Autor: Šárka Jindrová | karma: 6.34 | přečteno: 334 ×
Poslední články autora